Kırlangıç, “Her dönem ECO değerlendirmeler yapıyor. Çeşitli ülkelerde olduğu gibi Türkiye için de değerlendirme yapılıyor. 2025 yılı için Erzurum’un turizm başkenti ilan edilmesi söz konusu. Bunun da hazırlıklarını şimdiden başlatıyoruz.’ dedi
İran’da Ekonomik İşbirliği Teşkilatı tarafından 2023 yılının turizm başkenti seçilen Erdebil eyaletinin tanıtımı için açılış programı ve konferans düzenlendi.
Türkiye’nin de arasında yer aldığı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) tarafından 2023 yılının turizm başkenti seçilen İran’ın Erdebil eyaleti düzenlenen programla tanıtıldı. Tanıtım programına İran Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanı İzzetullah Zergami, ECO Genel Sekreteri Hüsrev Nazıri, ECO üye ülke büyükelçileri ile ülke temsilcileri ve Erdebil Eyalet Valisi Hamid Amoli katıldı. Programda misafir ülke olarak Çin, Romanya, Bulgaristan ve Sırbistan’ın büyükelçileri de davetliler arasında yer aldı.
Programda konuşan Ekonomik İş birliği Teşkilatı Genel Sekreteri Hüsrev Nazıri, 2019 yılında Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de gerçekleştirilen toplantıda İran’ın Erdebil eyaletinin 2023 ECO üye ülkeler turizm başkenti olarak seçildiğini hatırlattı. Nazıri, üye ülkeler arasında turizmi canlandırmayı hedeflediklerini belirterek, “Erdebil eyaleti doğal güzellikleri, tarihi-kültürel yapı ve eserleriyle turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Üye ülkeler arasındaki turizmi artırmak amacıyla yapılan bu uygulamanın eyaletin ve ECO ülkelerinin gelişimine katkı sağlayacağını umut ediyorum” dedi.
“ERDEBİL’DE TÜRKİYE’NİN TANITIMINI YAPABİLİRİZ”
Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç ise verdiği röportajda, “Bizim için tanıdık bir coğrafya. Hem tarihi açıdan bizim tarihimizde önemli izleri var hem de Türkçe konuşan nüfusa sahip. Tarihi, turistik ve tabii çok zengin eserleri var. Potansiyel açısından aslında çok elverişli. Sanayi bakımından da gelişmeye müsait bir bölge” ifadelerini kullandı. ECO tarafından turizm başkenti olarak ilan edilmiş olmasının Erdebil için yeni bir şans ve yeni bir imkan olacağını belirten Büyükelçi Kırlangıç, “Bu da Türkiye ve İran ilişkilerini geliştirme bakımından soft diplomasi dediğimiz kültür-turizm gibi alanlarda bizim imkanlarımızı geliştirmeye fırsat sağlayacaktır. Bu açıdan biz de Erdebil’in başkent olarak ilan edilmesini önemsiyoruz. Erdebil’e Türkiye’den gelen ziyaretçilerin çoğalması önemli. Ama aynı zamanda bunu da bir fırsat olarak kullanıp Erdebil’de de Türkiye’nin tanıtımını yapabiliriz. Yatırımcılarımızı teşvik etmek adına çalışmalar yapabiliriz diye düşünüyorum” dedi.
“2025 TURİZM BAŞKENTİ ERZURUM”
Turizm başkentleri ile ilgili çalışmaların sürdüğünü kaydeden Büyükelçi Kırlangıç, “Her dönem ECO değerlendirmeler yapıyor. Çeşitli ülkelerde olduğu gibi Türkiye için de değerlendirme yapılıyor. 2025 yılı için Erzurum’un turizm başkenti ilan edilmesi söz konusu. Bunun da hazırlıklarını şimdiden başlatıyoruz. Bundan sonra da diğer şehirlerimiz için çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Programa katılan İran Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Bakanı Ali Asgar Şalbafiyan, “Erdebil eyaleti tarihi, kültürel ve sağlık turizmi açısından önemli potansiyele sahip. Ayrıca doğa ve tarım turizmine de ev sahipliği yapıyor. Erdebil’in turizm başkenti olarak tanıtılması için birçok ülkeden Erdebil’e turlar düzenliyoruz ve bu konuda güzel çalışmalarımız oldu. Bugün ise ECO’ya üye ülkelerin büyükelçileri ve bazı ülke temsilcileri ile uluslararası medya mensupları ile Erdebil tanıtım programı gerçekleşti” ifadelerini kullandı.
Erdebil’de bulunan Şeyh Safiyüddin Erdebili Türbesi ve Çinihane Müzesinin gezdirildiği program kapsamında rehberlik yapan İranlı Turist Rehberi Mehrdad Ali, “Şu an bulunduğumuz yer çinihane. Şeyh Sufi döneminde burası kütüphane ve eğitim-öğretim yeri olarak kullanılıyordu. Safevi devletinin Şah Abbas döneminde Çin imparatoru, İpek Yolu ticareti üzerinde güvenliği sağladıkları için Şah Abbas’a bin 121 parça çini hediye ediyor. Şah Abbas ise dönemin önemli mimarlarından olan Şeyh Bahai’ye burasını yaptırtıyor. Ardından hediye edilen tüm çiniler burada sergileniyor ve Safevi imparatorluğu çini haneyi onur konukları ve misafirlerin karşılandığı salon olarak kullanıyor. Ancak Rusya’nın İran’ı işgali sonrası dönemin çinilerinin büyük kısmı yağmalanmış ve bugün çinilerin büyük bir çoğunluğu Rusya’da” dedi.
Ekonomik İş birliği Teşkilatı’nın geçtiğimiz yıl Özbekistan’da gerçekleştirdiği toplantıda, 2025 yılı Turizm başkenti Türkiye’nin Erzurum şehri seçilmişti.